4 grudnia 2016

Ciasto Czekoladowe z Karmelem

Słony karmel chodził za mną, odkąd bodajże robili go w Master Chef :) . Najpierw znalazłam ciasto ze słonym karmelem z migdałami a teraz to, przepis w całości pochodzi ze strony : MalaCukiernia . Znajdziecie tam jeszcze inne wspaniałe, cudnie wyglądające przepisy.


SPÓD: Pokruszone za pomocą wałka herbatniki 180g, wymieszać z 80 g masła. Ułożyć na tortownicy dobrze ugniatając. 

ŚRODEK: Odłóż 1 łyżkę masy krówkowej a do reszty dodaj cienką łyżeczkę soli morskiej. Masę z solą wylej na sam środek ułożonych herbatników, zostawiając po bokach 2-3 cm. Włoż do lodówki.

KREM: 3 gorzkie czekolady roztapiamy na parze, 600 ml śmietanki 36 % ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Dodawaj roztopioną, już letnią czekoladę i energicznie wymieszaj. Gotową masę wylej w całości na spód ciasta zaczynając od wypełnienia brzegów. Zostaw najlepiej na całą noc w lodówce. 


Uważajcie z solą, ja mogłam dać mniej bo miałam mniejsze opakowanie karmelu. Ale słodycz herbatników zrównoważyła smak. Pianka ze śmietanki rozpływa się w ustach, a po przekrojeniu karmel wypływa. Więc jest to nie tylko pyszne, ale także dobrze wyglądające ciasto. Smacznego :)

FACEBOOK
INSTAGRAM

5 komentarzy:

  1. Mmmm.. rozkosz dla Naszych kubków smakowych !
    Pięknie i smacznie wygląda .
    Buziaki Kochana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i karmel? Mamo, jakie to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń