Słony karmel chodził za mną, odkąd bodajże robili go w Master Chef :) . Najpierw znalazłam ciasto ze słonym karmelem z migdałami a teraz to, przepis w całości pochodzi ze strony : MalaCukiernia . Znajdziecie tam jeszcze inne wspaniałe, cudnie wyglądające przepisy.
SPÓD: Pokruszone za pomocą wałka herbatniki 180g, wymieszać z 80 g masła. Ułożyć na tortownicy dobrze ugniatając.
ŚRODEK: Odłóż 1 łyżkę masy krówkowej a do reszty dodaj cienką łyżeczkę soli morskiej. Masę z solą wylej na sam środek ułożonych herbatników, zostawiając po bokach 2-3 cm. Włoż do lodówki.
KREM: 3 gorzkie czekolady roztapiamy na parze, 600 ml śmietanki 36 % ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Dodawaj roztopioną, już letnią czekoladę i energicznie wymieszaj. Gotową masę wylej w całości na spód ciasta zaczynając od wypełnienia brzegów. Zostaw najlepiej na całą noc w lodówce.
Uważajcie z solą, ja mogłam dać mniej bo miałam mniejsze opakowanie karmelu. Ale słodycz herbatników zrównoważyła smak. Pianka ze śmietanki rozpływa się w ustach, a po przekrojeniu karmel wypływa. Więc jest to nie tylko pyszne, ale także dobrze wyglądające ciasto. Smacznego :)
Mmmm.. rozkosz dla Naszych kubków smakowych !
OdpowiedzUsuńPięknie i smacznie wygląda .
Buziaki Kochana.
Wyglada przesmacznie :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńCzekolada i karmel? Mamo, jakie to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie! ;-)
OdpowiedzUsuń