20 maja 2017

Ciasto bez glutenu, bez laktozy, bez cukru.

Od jakiegoś czasu nie jem wielu rzeczy, nie z własnego "widzimisię". Kombinuję jak mogę aby to wszystko co mi zostało dobrze smakowało i dobrze wyglądało. Nie jest to trudne po prostu trzeba patrzyć na składy... i szukać alternatyw. Nie znalazłam jeszcze chleba bez pszenicy i droższy razem, i takie coś chyba nie istnieję, ale ogólnie daję radę. 

Lubimy jak w domu jest coś smacznego na weekend, więc dlatego powstało to ciasto. Inspiracja od Malacukierenka, a moja modyfikacja.

Ciasto bez pszenicy, bez glutenu, bez laktozy, bez cukru.


SPÓD
_____________

szklanka midałów
szklanka wiórków kokosowych
1/3 szklanki mąki z siemienia lnianego
2 łyżki oleju kokosowego
pół soku z pomarańczy

Wszystkie suche składniki z blenduj, dodaj olej i sok z pomarańczy. Wyłóż na blachę, ładnie formując całość. Piecz w 180 C 15 min.

CZERWONA "MASA"

400 g mrożonych owoców( u mnie mieszanka jagód i truskawki)
20 g mąki ziemniaczanej
agar
erytrol/ksylitol

Owoce rozmrażam lekko podgrzewając, dodaje erytrol i agar. W 1/3 szklanki wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną, wlewam i gotuję całość do stężenia. Ma wyglądać jak kisiel.

BIAŁA "MASA"

430 g jogurtu bez laktozy
syrop z agawy dla smaku
wanilia lub aromat waniliowy
agar lub żelatya

Jeśli wychodzi Ci z żelatyną zrób z tym, mi nigdy nie wyjdzie więc dodaje zawsze agar :P
Jogurt ubijam ze wszystkim wlewam na całość. Do lodówki na ok 4-5 godzin.


SMACZNEGO ! :) i oczywiście dobrego weekendu !



5 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis :)ciasto wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. nie gniewaj się, ale....robisz błędy w pisowni... (tak mam, że mnie akurat one niezmiernie rażą, może trzeba włączyć auto-ortografię? ) a ciasto świetnie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  4. Próbowałam w weekend wyszło przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń