Blendery to przydatne urządzenia, które służą do przygotowywania posiłków, a także rozdrabniania produktów spożywczych. W ofercie producentów są różnego typu urządzenia, różniące się wielkością, działaniem oraz parametrami. Jaki model wybrać? Czy lepiej sprawdzi się blender ręczny, czy kielichowy?

Blender ręczny czy blender kielichowy – jaki wybrać?

Blender to urządzenie, które przyda się w każdej kuchni. Za pomocą wirującego noża pozwala na kruszenie lodu, siekanie, miksowanie, ubijanie, rozdrabnianie wielu składników, warzyw, owoców, robienie zup i deserów. Zastępuje wiele innych urządzeń, jest wielofunkcyjny. Dzięki niemu można zdrowo się odżywiać, włączyć do diety warzywa, owoce, serwować domownikom pyszne zupy i koktajle. Wiele osób zastanawia się, jaki blender wybrać. Blendery ręczne są idealne dla małych kuchni, gdzie każda przestrzeń jest na wagę złota. Mają niewielkie rozmiary, są poręczne, mogą być używane w misce czy garnku, bez potrzeby posiadania osobnego pojemnika. Blender ręczny jest cichy, łatwy w obsłudze, idealny do rozdrabniania małej ilości produktów. Do wyboru są modele przewodowe i bezprzewodowe. Można je kupić taniej niż blendery kielichowe. Wadą może być niższa moc, krótsza praca oraz rozpryskiwanie rozdrabnianych składników. Blendery kielichowe są większe, składają się ze szklanego pojemnika i ostrza miksujące, umieszczonego na dnie. W tej kategorii można wyróżnić blender próżniowy, blender stojący oraz przenośny blender turystyczny. Urządzenia mają większą moc, dzięki czemu nadają się do mielenia twardych produktów tj. orzechy i lód. W zestawie mają pojemnik, który pozwala uniknąć rozpryskiwania. Są stabilne, występują w różnych rozmiarach.

Wybór blendera – na jakie cechy zwrócić uwagę?

Aby w pełni cieszyć się z funkcjonalności blendera, należy zwrócić uwagę na kilka podstawowych parametrów. Jest to:

  • Moc blendera – blendery ręczne mają moc od 300 do 900 W, dlatego nadają się do miękkich produktów, gotowanych warzyw i owoców. Blendery kielichowe mają moc do 1800 W, która pozwala na rozdrobnienie orzechów, a także zmielenie produktów na gładką masę.
  • Obroty – im większa prędkość wirowania noży, tym szybciej składniki zostaną rozdrobnione. Blendery wysokoobrotowe pozwalają szybko uzyskać idealną konsystencję np. zrobić masło orzechowe.
  • Wytrzymałe ostrza – najlepiej kupić blender, który ma solidne trwałe ostrza, wykonane ze stali nierdzewnej.
  • Komfort użytkowania – blender należy dopasować do swoich potrzeb. Urządzenie ręczne powinno mieć ergonomiczny kształt, wygodną, gumowaną rękojeść. Blender kielichowy powinien mieć solidną podstawę, zapobiegająca przemieszczaniu się urządzenia po blacie.
  • Bezpieczeństwo – dobry blender kielichowy ma zamykany pojemnik, który poprawia bezpieczeństwo w czasie pracy, a także pozwala uniknąć zabrudzeń kuchni oraz ubrań. Pracuje samodzielnie, wystarczy tylko wcisnąć przycisk. Blender ręczny trzeba trzymać przez całą pracę w ręku, co jest mało komfortowe i może być przyczyną skaleczenia.
  • Rozmiar urządzenia – wielkość blendera należy dopasować do posiadanej przestrzeni. Blendery ręczne zajmują mało miejsca, urządzenia kielichowe zajmują przestrzeń w szafie, na blacie kuchennym lub na regale. Ważne, aby blender był estetycznie wykonany i pasował do stylistyki kuchni.
  • Pojemnik – przy wyborze blendera kielichowego należy zwrócić uwagę na pojemnik. Może wybrać dzban plastikowy lub szklany. Ten pierwszy jest lżejszy, ale może pochłaniać zapachy. Kielich szklany jest cięższy, jego pulsem jest estetyczny wygląd oraz to, że nie pochłania zapachów, jest łatwy do utrzymania w czystości. Pojemność kielicha warto dopasować do swoich potrzeb. Dostępne są dzbanki o pojemności do 0,25 l to 1,75 l.
  • Marka – warto szukać urządzeń sprawdzonych firm, które oferują dobry serwis i dostęp do części zamiennych. Polecane są m.in. blendery kielichowe Tefal, Zelmer, Electrolux, Amica itp.

Blender to niezwykle przydatne urządzenie, które pomaga w szybkim przygotowaniu zup, sosów, koktajli i innych potraw. Warto dopasować urządzenie do swoich potrzeb, dzięki czemu codzienne gotowanie będzie dużo łatwiejsze i przyjemniejsze.

 

Materiał zewnętrzny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here