Waga kuchenna jest jednym z tych urządzeń, które znajdzie swoje zastosowanie w każdej kuchni. Przydaje się do odmierzenia składników ciasta, ale też do kontrolowania ilości spożywanych posiłków w trakcie diety. Do czego jeszcze przydaje się waga kuchenna i jaką wagę wybrać, by spełniła swoje zadania?
Zastosowania wagi kuchennej
Waga kuchenna posiada co najmniej kilka zastosowań. Najczęściej przydaje się osobom, które dbają o dietę i kontrolują ilość spożywanych kalorii, zdrowo się odżywiają i szukają urządzeń, które im w tym pomoże. Wiele modeli wag kuchennych posiada nawet funkcje obliczania ilości składników odżywczych, co również jest bardzo przydatną podczas diety funkcją. Waga kuchenna przyda się również osobie, która lubi testować nowe przepisy. W zależności od modelu, waga kuchenna może posiadać bardzo zróżnicowane funkcje.
Rodzaje wag kuchennych
Wagi kuchenne występują w dwóch podstawowych rodzajach. Jednym z nich są wagi mechaniczne, a drugim- wagi elektryczne. Czym różnią się te dwa rodzaje i który sprawdza się lepiej w większości zastosowań?
Waga mechaniczna
Waga mechaniczna jest bardzo prosta w swojej budowie. Posiada zewnętrzny odważnik i zegar ze wskazówką, która wskazuje odczyt wagi. Stosując wagę mechaniczną należy wziąć pod uwagę margines błędu- tego rodzaju waga waży z dokładnością do 20g. Sprawdza się więc do ważenia cięższych rzeczy oraz w sytuacjach, gdy nie jest potrzebny bardzo dokładny i precyzyjny wynik. Waga mechaniczna posiada bardzo stylowy, tradycyjny wygląd, wprowadzi więc do każdej kuchni odrobinę klimatu retro. Jest niezawodna, a co najważniejsze, niezależna od energii elektrycznej. Jest także niedroga, co również jest sporą zaletą.
Waga elektroniczna
Nowocześniejszą alternatywą dla wagi mechanicznej jest waga elektroniczna. Posiada wbudowany odważnik, a odczyt wagi wyświetla się na wyświetlaczu. Największą zaletą wagi elektronicznej jest dokładność. Urządzenie waży z dokładnością do 1-2 g, więc za jego pomocą możemy prowadzić naprawdę dokładne pomiary. Waga elektroniczna zasilana jest bateriami, co z jednej strony jest zaletą, ale z drugiej może być uznane jako wada. Baterie trzeba przecież raz na jakiś czas wymieniać, a to są dodatkowe koszty eksploatacji. Wagi elektroniczne są nieco droższe od modeli mechanicznych.
Jak wybrać dobrą wagę kuchenną?
Dobra waga kuchenna wcale nie musi być droga. Za wagę mechaniczną zapłacimy zaledwie 20-30zł. Jeśli chcesz kupić wagę elektroniczną, jej koszt wyniesie około 100zł. Jeśli natomiast szukasz urządzenia o wielu zaawansowanych funkcjach, np. z funkcją ważenia składników odżywczych, musisz liczyć się z kosztem nawet 400zł.
Dobra waga kuchenna powinna być przede wszystkim łatwa w obsłudze. Zbyt skomplikowane użytkowanie będzie zniechęcać i demotywować, a to ma znaczenie szczególnie dla osób przebywających na diecie. Waga może być wykonana z plastiku, z silikonu czy ze szkła. Najbardziej wytrzymałe są wagi stalowe. Wiele osób jednak decyduje się na zakup wagi szklanej z racji tego, że nie pochłania ona żadnych zapachów, jest także bardzo łatwa do utrzymania w czystości. Osoby, które szukają oszczędności miejsca, z pewnością zadowolą się wagą silikonową, która zajmuje naprawdę niewiele przestrzeni.
Waga kuchenna powinna posiadać w wyposażeniu jakiś pojemnik czy tackę, na której będzie można ważyć np. sypkie produkty. Zwróć uwagę, by brzegi tego pojemnika były odpowiednio wysokie. Jeśli talerz będzie płaski, sypkie produkty podczas ważenia będą się wysypywać.
Kupując wagę kuchenną, zwróć uwagę na funkcję tarowania. Pozwala ona na odejmowanie od wagi całkowitej wagi opakowania. Dzięki temu wykonane pomiary będą jeszcze dokładniejsze.
Istotne jest także obciążenie maksymalne wagi. Powinno być ono dostosowane do zastosowania wagi. Jeśli ważysz jedynie owoce czy warzywa, maksymalne obciążenie wagi nie musi wynosić więcej niż 5 kg. Jeśli natomiast wagi używasz do wielu innych celów, postaw na maksymalne dopuszczalne obciążenie rzędu 1-15kg.