Nie ma chyba nic przyjemniejszego od czasu spędzonego na świeżym powietrzu z rodziną czy przyjaciółmi. Dlaczego nie urozmaicić tego czasu wspaniałym smakiem grillowanych potraw? Grillowanie stało się niemal standardową letnią rozrywką. Zastanówmy się więc, jaki grill warto kupić do ogrodu?
Rodzaje grillów
Grille występują w kilku rodzajach, które różnią się od siebie sposobem użytkowania.
Grill węglowy
Grill na węgiel to najbardziej standardowe rozwiązanie ze wszystkich. Węgiel nadaje potrawom niezwykły, charakterystyczny smak. Wszelkie potrawy przygotowują się zdecydowanie wolniej, a wydzielający się dym nadaje im niezwykłego i niepowtarzalnego aromatu. Nie da się go pomylić z niczym innym. Ten zapach i smak jest absolutnie nie do podrobienia w przypadku innych typów grilla. Grill węglowy może posiadać praktyczną pokrywę, wędzarnię czy wydzielone miejsce do przechowywania akcesoriów i przygotowywania potraw. Wiele grillów węglowych posiada także wbudowany termometr. Tego typu grill sprawdzi się do grillowania nie tylko w ogrodzie, ale także na wycieczkach, w innych miejscach. Modele węglowe są mobilne i lekkie, dzięki czemu łatwo można je transportować w samochodzie. Grille węglowe posiadają jednak pewną wadę, a jest nim długi czas oczekiwania na rozpalenie się węgla. Aby węgiel uzyskał odpowiednią temperaturę, musi minąć całkiem sporo czasu. Nie jest dopuszczalne używanie takich grillów w pomieszczeniach zamkniętych, a jedynie na świeżym powietrzu.
Grill gazowy
Kolejnym rodzajem grilla jest grill gazowy. Bardzo prosty w użyciu, bezproblemowy. Szybko się nagrzewa, niemal natychmiast po włączeniu jest gotowy do pracy. Jego temperaturę można kontrolować, a niezależne palniki pozwalają na przygotowywanie kilku potraw jednocześnie, nawet jeśli wymagają one zupełnie innej temperatury. Grille gazowe są łatwe do utrzymania w czystości, bo nie pozostawiają węgla ani popiołu. Może być używany tylko i wyłącznie na zewnątrz. Wiele osób twierdzi, że smak potraw przygotowywanych na grillu gazowym nie jest tak wspaniały i aromatyczny, jak smak potraw grillowanych na węglu. Grille gazowe są dość kosztowne.
Grill elektryczny
Trzecim rodzajem grillów są grille elektryczne. Największą ich zaletą jest fakt, że mogą być one użytkowane wewnątrz pomieszczeń, np. gdy pogoda nie dopisuje. Grillowanie na grillu elektrycznym jest szybkie i wygodne, wystarczy tylko podłączyć urządzenie do zasilania, a sprzęt jest od razu gotowy do użytku. Jest łatwy do utrzymania w czystości dzięki powłoce nieprzywieralnej. Płyta nagrzewa się równomiernie, zapobiegając przypalaniu się potraw. Grill elektryczny jest zazwyczaj dość niewielkich rozmiarów. Poza tym, smak przygotowanych w ten sposób potraw odbiega od potraw przygotowanych na grillu węglowym.
Jaki rozmiar grilla wybrać?
W zależności od wielkości rodziny czy przeznaczenia grilla, możesz postawić na grille o różnych wymiarach. Na rynku dostępne są grille duże, czyli takie, które pozwalają na jednoczesne przygotowanie posiłku dla nawet 12 osób. Grille średnie pomieszczą potrawy dla 4-8 osób, więc będą idealne dla średniej rodziny. Jeśli natomiast nie masz zamiaru grillować dla więcej niż 4 osób, możesz kupić grilla małego, który zajmie niewiele miejsca, a doskonale spełni swoje zadanie.
Kształt grilla ma znaczenie
Grille różnią się od siebie również kształtem. Dostępne są grille okrągłe, kuliste, prostokątne czy cylindryczne. Kształt nie ma co prawda większego znaczenia dla jakości przygotowywanych potraw, a raczej dla wygody naszego użytkowania i ewentualnie transportowania w bagażniku samochodu. Jeśli masz w zamierza częste przewożenie grilla, postaw na modele zbliżone do kształtu prostokąta. Jeżeli grill ma stanąć na stałe w ogrodzie, kształt nie jest zbyt istotny, a wpływa właściwie jedynie na design samego urządzenia.
Jaki grill wybrać?
To, jaki grill wybierzesz, zależy od Twoich oczekiwań i upodobań. Ma znaczenie także wielkość rodziny, dla której chcesz przygotowywać grillowane potrawy. Nie ulega jednak wątpliwości, że warto zaopatrzyć się w grill jeszcze przed rozpoczęciem sezonu.